Tuesday 2 August 2011

gulai udang

ni ler juadah berbuka puasa td.



Paling mudah dimasak n mmbangkitkan selera.
Hubby pon puji. Sedap katanya...hehhe

Maklum jer lah...ai nih x berapa mahir bab msk memasak nih.
Setakat nk mkn sdri tuh boleh ler...ekekeke

Org kelantan panggil gulai segini sebagai "gulai darat".
Senang jer nk msk gulai nih...

bahan-bahannya:
bwg merah, bwg putih,lengkuas,cili padi,kunyit idup -diblend
3 batang serai dititik
Sedikit gula melaka
garam secukup rasa
sekeping asam gelugor
santan sekotak (200ml)
sedikit air
udang

cara-cara:
mskkan semua bhn yg diblend + santan lam periuk di atas api yg sederhana.
kacau sehingga mendidih.
lau kelihatan pekat sgt, mskkan air secukup rasa (agak2 jer sesuai)
pastu mskkan gula melaka + garam + udang + serai + asam gelugor
masak sehingga masak....pastu hidang.
mkn ngan nasi....:D

No comments:

Post a Comment